Höösipumppu

perjantai 16. elokuuta 2013

Onko nyt aivan pakkoruotsi?

PAKKORUOTSI. Jännä aihe tämäkin. Kaikki hikeentyy ja mussuttaa kuin viimeistä päivää. Tämä niin rakas ja kaikille pakotettu kieli jakaa vieläkin mielipiteet vaikka ruotsalaiset kämmäsivät meidät onnettomat venäläisille jo 1800-luvun alussa. On siinäkin ja kaverit!

Manner-Suomessa ruotsinkieltä äidinkielenään puhuu alle 5 prosenttia väestöstä, joka siis kaiken matematiikan ja suhteellisuudentajun mukaan tarkoittaa ilmeisesti sitä, että sitä on ilman valinnanvapautta opetettava jäljelle jäävälle 94,6 prosentille. Siksi koska pakko. 

Minulle aihe on onneksi melko yhdentekevä koska en ko. kieltä joudu enää opiskelemaan. Pistää lähinnä hämmästyttämään että etenkin Itä-Suomessa et saa valita venäjänkieltä ruotsinkielen sijaan. Toki voithan sinä opiskella englannin- ja ruotsinkielen lisäksi sitä venäjää, lällällää.
 
Esimerkiksi mitä helvettiä teet ruotsinkielellä jossakin Kouvolassa? Ei siellä kukaan puhu ruotsia ja sitäpaitsi suomenruotsalaiset saisivat Kouvolasta vaan syövän. Kun ei sillä ruotsinkielellä tee oikeastikaan niin paljoa kun saksan- tai venäjänkielellä - jos siis kuulut tähän yli 90-prosenttiin väestöstä.


Ruotsalaiset puhuu paremmin englantia kuin meikäläiset, joten miksi ihmeessä haaskata helvetin monta vuotta pakolliseen kieleen, jota emme edes tarvitse ruotsalaisten kanssa kommunikointiin? Vaihtoehtoisesti venäläiset eivät puhu äidinkielensä lisäksi mitään muuta. Eikö olisi loogisempaa käyttää opiskeluaika siihen että saataisiin toisenkin naapurin kanssa yhteinen kieli? No mutta kun ei vittu niin ei. Se ei kertakaikkiaan käy.


En haluaisi kuulostaa miltään Klamydialta, joka laulaa että tuhannesti hyödyllisempää olisi tehdä heinäseipäitä tms; paskaa. Mutta kun vituttaa.

Onhan meillä pakkoäidinkieltä, pakkomatematiikkaa ja pakkobiologiaa jne. Aineina ne olivat aina ihan paskoja mutta tiesin jopa silloin että niiden opettelussa on oikeasti joku pointti.

Ilman äidinkieltä en tätäkään paskablogia saisi kirjoitetuksi ja ilman matematiikkaa en osaisi masentua kun pankkitilini näyttää negatiivisia lukuja. Lisäksi tiedän mitä sukukalleuksillani pitäisi tehdä...toivottavasti.

Kuitenkaan ruotsinkielen kanssa en ole vielä saavuttanut oikeastaan yhtään mitään enkä tiedä mitä sillä nyt sitten pitäisi oikein tehdä. Kaiken lisäksi olen työssänikin paljon ruotsalaisten kanssa tekemisissä ja aina yhteinen kieli on ollut englanti. Niin että mitä vittua vaan häh?

 Kulttuurikieli on kieli koska kulttuuri. Ja kieli.

1 kommentti: