Höösipumppu

tiistai 22. lokakuuta 2013

Hölynpölytodistus

ENERGIATODISTUKSET. Siinäpä vasta todistus. Voi helvetti sentään. Suurin osa on varmasti kuullut tällaisen olemassaolosta mutta moni tuskin tietää kuinka tyhjänpäiväinen rahastuslappu onkaan kyseessä. Itselleni oli aikaisemmin jäänyt moisen todistuksen sisältö hieman pimentoon, otin siis selvää.

Olen varsin tietoinen että aiheena tämä sopisi ehkä paremmin Kivesjärven Esson kulmapöytään, jossa joku isomahainen Hankkija -lippikseen sonnustautunut tyhjäpää voisi murjottaa "enerkiatoristuksista." Aion jauhaa tästä silti.

Tämä energiajeesustelun laki tuli voimaan tämän vuoden kesällä. Nyt kaikki 80-luvun jälkeen väsätyt pientalot vaativat energiatodistuksen mikäli niitä ollaan myymässä tai vuokraamassa. No mutta hei täähän vois olla ihan hyvä juttu!

Jatketaas aiheeseen tutustumista. Kyseessä on siis lippulappunen, jonka voi tehdä vain Pertti energiaekspertti. Hänen on oltava valtuutettu ja äläpäläpälä. Ok, no nyt alkaa kuulostaa ihan vitun kalliilta. Mut hei luonnonsuojelu maksaa ja voihan joku tällanen lappu tuoda säästöjäkin! Luetaas lisää.

Selvitin ensin että miten tämä paska lasketaan. Naaman eteen avautui pieni lista jotain vitun kertoimia. Hei, vähän kuin Pitkäveto! Fossiilisista polttoaineista tuli hieman isompaa kerrointa kuin vaikka kaukolämmöstä. Okei no mitä vittua, mistä nämä kertoimet tulee? NE ON JUMALAUTA VEDETTY HATUSTA.

No mitä tämä vitun energiatodistus nyt kertoo esimerkiksi mun torpan energiankulutuksesta? Sehän kuitenkin on varmaan se pointti tässä? NO EIHÄN SE KERRO KULUTUKSESTA VITTU MITÄÄN! Tässä vaiheessa alkaa vituttamaan.

Eli mä maksan kaks tonnia pakollisesta lapusta, jonka voi tehdä vain valtuutettu apina, ja joka ei edes perustu mihinkään mittaustuloksiin, vaan jonkin pierun vihreän ymmärtäjän laatimaan hatusta heitettyyn matemaattiseen kaavaan? Kiitos vihreät ja muut. Impatkaa kiisua. Kusipäät.

Ps. Täytyy kyllä myöntää että aivan helvetin hienosti maalailtu tuolla jeesusministeriön sivuilla että rakennuksissa kuluu 40% Suomen energian kokonaiskulutuksesta. Niin no ehkäpä, ei ne paperikoneet ja palvelinkeskukset vittu pihallakaan ole. Mitään ei kerrota vaikkapa siitä että vuonna 2006 kotitalouksien lämmityksen osuus oli kuitenkin vaan 14% kokonaiskulutuksesta.

Toisaalta paskaakos noilla luvuilla on mitään väliä jos koko energiatodistus on vaan arvalla heitetty kiva pikku kirjain. Vittu kahden tonnin kirjain siihen Oikotie -ilmoituksen liitteeksi. JEEESS.

8 kommenttia:

  1. Noita todistuksia saa alle kahellasataa. Muuten asiaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. YLEn uutisen mukaan on niistä pariakin tonnia pyydetty :D

      http://yle.fi/uutiset/energiatodistuksen_hinta_voi_salvata_hengen/6697870

      Poista
  2. Energiatodistushan ei tuo kenellekkään säästöjä, se on tarkoitettu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun, toki energiatodistus saattaa kannustaa parantamaan oman talon energiatehokkuutta. Energiatodistus siis on vähän sama kuin pesukoneen energialuokka, kertoo kuinka energiatehokas kone on.

    Ja ennen kuin energiatodistuksen tekoon vaadittiin koulutusta niitä teki joka jamppa ja voin kertoa, että paskoihin energiasyöppötaloihin saatiin A- luokan todistus, kun ei näköjään plussa ja kertolaskut luonnistu niin ei voi mitään, sit siihen pitää pätevöittää ihmisiä.

    Ja kyllä joo joo, on vähän perseestä, että energiatodistuksessa lasketaan teoreettinen kokonaisenergiankulutus, joka kerrotaan sillä kertoimella. Kerroin on ehkä vedetty hatusta, mutta sillä on pyritty kertomaan luonnon varojen kulutuksen määrä suhteessa muihin lämmöntuotto muotoihin. Mutta mitäpä se tavalliselle pulliaiselle se toteutunut energiankulutus kertoo? Tai normitettu energiankulutus?

    Onko tällainen plakaati tarpeellinen?! No enpä tiedä, ei jos energiatehokkuutta ei yritetä lisätä. Toisaalta, ostaja tietää onko hän ostamassa energiasyöppöä taloa. Mutta jos ammattihenkilö energiatodistuksen tekee, niin ei se ole arvalla heitetty kirjain vaan U- arvoihin, pinta-aloihin, ilmanvaihtoon, ikkunan suuntiin ja lämmitysjärejestelmään perustuva arvo. Ja tämä ammatti-ihminen kirjaa mahdolliset säästötoimenpiteet energiatodistukseen ja kuinka paljon energiaa sillä voidaan säästä.

    p.s. teollisuuden energiankulutus on kyllä yleensä laskettu erikseen tilastoissa, mikä siis lähteenä 16%?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkien rakennusten lämmitys 25% energian kokonaiskulutuksesta, joihin ilmeisesti sisältyy julkiset rakennukset tms:

      LÄHDE: http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_suomessa/energian_loppukaytto

      Poista
  3. "Selvitin ensin että miten tämä paska lasketaan. Naaman eteen avautui pieni lista jotain vitun kertoimia"
    Hyvinpä selvitit :-) Olisit edes lukenut sen sisällysluettelon, niin et kirjoittaisi tuollaista myötähäpeää aiheuttavaa roskaa. Toisaalta jos olisit joskus nähnyt sen lappusen (8-sivua), niin olisit huomannut, että sieltähän löytyy se Sinun torpan energiankulutus laskennallisesti, toteutuneena ja ympäristökuorman kertoimella varustetulla luvulla. Jos siellä Kivesjärven Esson baarissa teitä istuu niin hölmö porukka, että maksatte kahdensadan raportista kaksi tonnia, niin kannattaako siitä kirjoittaa nettiin ja nolata itseään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskennallisen ja todellisen energiankulutuksen erohan voi olla joku kolminkertainen.

      Toteutunut energiankulutus kyllä löytyy muttei se kyllä kerro todellisesta energiankulutuksesta paljoakaan.

      Ja pipoa höllemmälle, tämähän on pelkkää satiiria. Maustetta kuuluu käyttää! Sitäpaitsi ylhäällä lukee että faktapohjana on kirjoittajan patoumat kaikkea hössötystä kohtaan :)

      Poista
  4. Olkoot ne vitun laskelmat mitä vittua tahansa. Hyvä pääkirjoitus on kuitenkin!

    TOTUUS on se että jee jee taas on yks rahareikä mihin menee nettovoitto talon myynnistä. Onpa kiva.

    Jotenkin naurattaa aina yks juttu kun ympäristöä ajatellaan nykyaikana. Miksi aina nostaa helvetinmoinen meteli joka ikisestä päästöstä ja joka vitun energialuvusta?!
    Jos ihmiset laittaisivat sen oman energialuvun niihin UUSIIN POLTTOAINEISIIN eikä vaan valittaisi siitä että "raakaöljy tappaa planeetan" niin uskoisin uusien energialähteiden löytyvän aika nopeammin kun tällä vauhdilla.

    Jännä juttu on myös se, että pitäisi käyttää luontotuotteita... ja raakaöljy ON luonnontuote?!??

    Tosin Texaco ja BP sun muut öljyfirmat kyllä laittaa vielä jarruja mutta miten heidän myyntinsä voi olla enää kannattavaa kun joka ikinen maksaa itsensä sairaaksi nykyään päästöjen takia, aika jännä kaksoismoraali! =D


    L Z R

    VastaaPoista
  5. Täällä on moni google kirjoittaja taas vauhdissa.
    Yhden energiatodistuksen hankkineena faktoja tiskiin.
    Hinta = 700e. Kukaan ei ole nähnyt taloa tai mitannut yhtään mitään.
    Toteutunutta energiantodistusta ei tarvita, laskennallinen on yhtä tyhjän kanssa koska ei vastaa mitenkään toteutunutta.
    Oven U-luku, no laitetaan siihen 0,8 niin onpa tiivis ovi ainakin ja ikkunat, nooo vaikka 1,0. Ja niin, ei kukaan käy tarkistamassa.
    Pohja on valmis, siihen lätkitään numerot mielivaltaisesti.

    Kertoopa hienoa kieltä, kun rakennat "passiivi" muovilaatikon, niin e-luvun mielestä suora sähkö on ihan no no. Mitä järkeä rakentaa maalämpöä jos talon lämmityksen tulisi syntyä hukkalämmöstä?

    Kyllä tämä on taattua höösipumppukamaa, turhin sääntely koskaan.
    Ellette usko, niin käykää kysymässä rakennustarkastajalta, miten ilmanvuotoluvun kasvattaminen ei vaikutakkaan energialuokkaan, jos osaa vastata niin virtuaalitikkari tarjolla

    VastaaPoista