Höösipumppu

torstai 19. joulukuuta 2013

Esiperseilijät

ESIDOKAUS. Mummot sanoisi nyt että KAIKKEE NE JA KEKSII. Muutama päivä takaperin löydettiin taas aivan erityisen raaka vääryys. Pelikenttänä ravintolamaailma ja tappoviina. Puuh. Kyllä taas tuli yllätyksenä että jotain uutta mussutettavaa löytyi.

Helsingissä Bar Bäkkäri keksi käyttää "esidokaajia" viikonloppuilloissa ja siitäkös sitä vasta paskamyrsky pyörähti käyntiin. Vanha kunnon aluehallintovirastohan se taas siellä. Ja vanha tuttu ylitarkastaja, Castrénin Jarmo, Jarppi. Jarbovits. Jarbonjonkkeli. Sama mies, jonka mielipahaa ei pystynyt edes rivien välistä lukea kun Open Bar Club & Lounge esitteli syksyllä viinabuffettikonseptiaan.

Kuinka aluehallintovirasto sitten toimii? Kuvitellaanpa Ferrarin tuulitunneli Maranellossa. Sitten kuvitellaan mikä tahansa irvileukainen putkimies avaamassa italialaiseen viemäriputkeen niitattua Talbotin kokoista venttiiliä. Sama venttiili käännetään kohti tuulitunnelia. Vain hetkeä ennen saviventtiilin avaamista, lyödään tuulituubiin täydet tehot päälle. Paska suorastaan räjähtää osaksi keinotekoista myrskyä, jossa paska tuhoaa osuessaan kaiken. Paskan lätinä on niin suurta että tunneliin työnnetty ihminenkin muuttuisi siellä paskaksi. Oliskohan mielikuva jo muodostettu?

Hyvä fiilis on paheksuttavaa mikäli alkoholi on osana hymyileviä suupieliä. Lähtökohta on aina se, että jos jotakin uutta tai erilaista kokeillaan, se on vain joku umpijuoppojen yritys hukuttaa koko työikäinen väestömme viinaan. Myös tällä kertaa idea "esidokaajista" kuulosti niin eriskummalliselta että ainoa vaihtoehto oli rynnätä mussuttamaan. Eihän laki tuohon mitään sano mutta sosiaali- ja sössöministeriö linjasi joskus jotain samansuuntaista. No sehän riittää.

Mikään uusi ammattihan esidokaaja ei maailmalla ole. Esidokaajia ja sisäänheittäjiä on ollut varmasti niin kauan kun jonkinlaisia yökerhoja on maailmassa riittänyt. Sisäänheittäjät kriminalisoitiin Suomessa jo aikoja sitten koska mitään päihtymiseen liittyvää ei saa markkinoida ravintolan ulkopuolella. Sekin paskalinjaus on jo puoliksi pureskeltu ja nielty.

Suomessa saat myydä persettäsi rahasta, mutta seurasi tarjoaminen asiakkaalle ilmaiseksi juomapalkalla rikkookin jo kaikkia olemassaolevia sääntöjä. Vai onko humalainen huoraaminenkin myös "laitonta?" Koska jos on niin Kouvolassa on ihan vitusti rikollisia.

Ja mitä vittua muutenkin, jos esidokaajat ovat viihdyttämässä asiakkaita, hehän ovat oikeastaan esiintyjiä eikö? Ja eikö se tarkoittaisi sitä että kaikki bändit, stand-up -koomikot, taikurit tms. muutu yhtälailla "laittomiksi" sillä sekunnilla jos ravintola tarjoaa heille alkoholiannoksen tai jos he ylipäänsä esiintyvät päihtyneenä?

Loppukevennyksenä pari kommenttia ylitarkastajalta:

"Vaikka alkoholilaissa tästä asiasta ei nimenomaisesti mainitakaan, perustamme kantamme sosiaali- ja terveysministeriön vanhaan, tosin jo lakanneeseen, kantaan asiasta"

Parempi perustaa kanta juuri siihen mikä miellyttää. Itsehän tykkään tuosta vanhasta testamentista. Se on tosi hyvää settiä, joskin tosin jo vähän vanhahko.

"Lisäksi täytyy huomauttaa, että palkan maksaminen alkoholina ei ole sopivaa."

Tarviiko joku virastoa kertomaan mikä on sopivaa tai mikä ei? Käsittääkseni kukaan ei pääse hengestään jos joku saa viikonloppuduunista palkan juoma-annoksina. Ei esidokaajaksi kai ihmistä pakoteta? Uskoisin ettei tämä kenenkään pääduunikaan ole? Vai maksaako joku sähkölaskunsa Tequila Sunrisellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti